Power BI vs. Tableau: Kumpi sopii yrityksellesi 2024?

Power BI ja Tableau ovat kaksi markkinoiden suosituinta Business Intelligence (BI) -työkalua. Kumpikin tarjoaa laajan valikoiman mahdollisuuksia ja ominaisuuksia. Vaikka molemmat työkalut ovat suunniteltu auttamaan yrityksiä muuttamaan tietonsa käyttökelpoisiksi oivalluksiksi, näiden kahden välillä on joitakin keskeisiä eroja, jotka yrityksen tulee ottaa huomioon päätettäessä, kumpi on parempi vaihtoehto. Tässä artikkelissa vertaamme Power BI:n ja Tableaun viittä eri ominaisuutta, joiden perusteella saat hyvän kuvan molempien työkalujen parhaista puolista.

Helppokäyttöisyys

Yksi keskeisimmistä tekijöistä, mikä on otettava huomioon valittaessa BI-työkalua, on helppokäyttöisyys. Sekä Power BI että Tableau on suunniteltu käyttäjäystävällisiksi, ja niissä on intuitiiviset käyttöliittymät. Jotkut käyttäjät saattavat kuitenkin huomata, että Power BI:tä on hieman helpompi käyttää, etenkin jos he jo tuntevat muut Microsoftin tuotteet. Tableau voi olla monimutkaisempi oppia etenkin uusille käyttäjille, joilla on vähän kokemusta data-analytiikasta.

Tietolähteiden yhdistäminen

Toinen erittäin tärkeä näkökulma BI-työkalua valittaessa on yhteyksien muodostaminen eri tietolähteiden välillä. Power BI on suunniteltu toimimaan saumattomasti muiden Microsoft-tuotteiden, kuten Excelin, SharePointin ja Dynamics 365:n, sekä monien muiden tietolähteiden kanssa. Tableau tarjoaa myös vahvoja tietojen integrointiominaisuuksia, mutta se voi vaatia lisätyötä toimiakseen tiettyjen tietolähteiden kanssa.

Visualisointi ja raportointi

Sekä Power BI että Tableau tunnetaan vahvoista datan visualisointi- ja raportointiominaisuuksistaan. Power BI tarjoaa laajan valikoiman valmiita visualisointeja sekä mahdollisuuden luoda visualisointeja R:n tai Pythonin avulla.

Tableau tunnetaan myös vahvoista visualisointiominaisuuksistaan. Laaja valikoima sisäänrakennettuja vaihtoehtoja, tehokas laskenta ja mahdollisuus luoda mukautettuja visualisointeja, tekee Tableausta hyvän työkalun myös syvempään data-analytiikkaan. Yleisesti ottaen Tableaun karttavisualisointia pidetään huomattavasti Power BI:tä kehittyneempänä.

Kustannus

Kustannukset määrittävät paljon BI-työkalun valintaa. Power BI tarjoaa useamman hinnoittelumallin (alk. 8,40€/kk/käyttäjä) riippuen yrityksen tarpeista. Tableaun hinnoittelumalli toimii käyttäjien oikeuksien mukaan. Se on huomattavasti kalliimpi työkalu.

Mikäli yrityksessä olisi 20 työntekijää, joista 3 muokkaisi dataa, niin halvimmillaan Power BI maksaisi yritykselle 168€/kk ja Tableau 465€/kk. 

Skaalautuvuus

Lopuksi, skaalautuvuus on tärkeää ottaa huomioon, mikäli yritys odottaa tietomääränsä ja käyttäjäkuntansa kasvavan ajan myötä.

Power BI on suunniteltu skaalautumaan saumattomasti, sillä se pystyy käsittelemään suuria tietomääriä ja tukee reaaliaikaista data-analyysiä. Siinä on sisäänrakennettu datamalli, jonka avulla käyttäjät voivat luoda suhteita eri tietolähteiden välille sekä monimutkaisia laskelmia. Sekä Power BI että Tableau tarjoavat pilvipohjaisia vaihtoehtoja tietojen säilyttämiseen ja käsittelyyn, mikä voi olla erityisen hyödyllistä yrityksille, jotka haluavat skaalata BI-infrastruktuuriaan investoimatta lisälaitteistoihin.

Tableauta kuitenkin pidetään tehokkaampana suuren datan käsittelijänä kuin Power BI:tä. Datamallit saavat kuitenkin olla molempien työkalujen tapauksissa todella laajat ennen kuin käyttäjäkokemus merkityksellisesti huononee. 

Yhteenveto Power BI vs Tableau

Ominaisuus Power BI Tableau
Hinta Edullinen (alk. 8,40€) Kallis (Katsominen 15€/kk/käyttäjä ja muokkaus 70€/kk/käyttäjä)
Suorituskyky Helppokäyttöinen, nopeampi etenkin pienemmällä datamäärällä. Vaikeakäyttöisempi käyttää, mutta moniulotteisempi. Tehokas isolla datamäärällä.
Käyttöliittymä Erittäin käyttäjäystävällinen. Helposti integroitavissa muihin Microsoft tuotteisiin. Käyttää taustalla Power Queryta, mikä on sama kuin Excelissä. Älykäs käyttöliittymä, joka mahdollistaa syvemmänkin analyysin.
Tietolähteet Power BI tukee useita tietolähteitä Joitakin esimerkkejä ovat Microsoft Excel, CSV, kansiot, MS SQL Server, Access DB, Oracle Database, IBM DB2, MySQL-tietokanta, PostgreSQL-tietokanta, Azure jne. Pääsy lukuisiin tietolähteisiin ja palvelimiin, kuten Excel, CSV, PDF, JSON, Amazon Redshift, Cloudera Hadoop, Google Analytics, Dropbox, Google Sheets, Google Drive jne..
Helppokäyttöisyys Tuttu ja helppokäyttöinen Microsoftin ansiosta. Olennaisia ​​etuja datan yksityiskohtaiseen tutkimiseen ja visualisointiin, mutta on joillekin käyttäjille haasteellisempi.
Ohjelmointi Power BI käyttää DAX:ia (Data Analysis Expression) laskennassa ja tietojen käsittelyssä M-ohjelmistokieltä (Power Query). Se voi myös muodostaa yhteyden R-ohjelmistokielellä luotuun dataan. Tableau integroituu hyvin R ohjelmointikielen kanssa. Lisäksi se tukee ohjelmointikieliä C, C++, Java ja Python.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sekä Power BI että Tableau ovat molemmat erittäin hyviä BI-työkaluja. Kun teet valintaa näiden kahden työkalun välillä, ota huomioon yrityksesi erityistarpeet, prioriteetit sekä käytössä olevat datalähteet. Lopulta oikea valinta riippuu useista tekijöistä, mukaan lukien budjetti, tekninen asiantuntemus ja erityiset liiketoimintavaatimukset.

Mietitkö vielä?

Autamme mieluusti oikean työkalun valinnassa ja liikkeelle lähdössä. Olemme itse tottuneet käyttämään Power BI:ta, mutta kokemus molemmista työkaluista auttaa tarkastelemaan valintaa objektiivisesti juuri sinun yrityksesi kannalta. Ole siis rohkeasti yhteydessä ja lähdetään selvittämään asiaa!

Tervetuloa tehokkaan johtamisen maailmaan. Ota yhteyttä ja jutellaan!

Yhteystiedot
Ota yhteyttä
Contact Form
Scroll to Top